STUL painottaa turvallisuutta rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallisessa toimeenpanossa
Uusittu rakennusten energiatehokkuusdirektiivi (EPBD, 2024/1275/EU) tuo kansalliseen lainsäädäntöön esimerkiksi velvoitteita aurinkosähköjärjestelmien lisäämisestä kiinteistöissä, kiristyksiä sähköautojen latausinfran vaatimuksiin, tavoitteita energian varastointiin ja lisäyksiä rakennusten automaatioon.
Uuden teknologian käyttöönotossa olennaista on sen turvallisuus, ja kansallisten säädösten valmistelussa erityisesti paloturvallisuus on herättänyt tervettä keskustelua. STUL teki direktiivin valmistelun tueksi kattavan selvityksen eri sähköistyksen osa-alueiden paloturvallisuudesta. Selvityksessä käytiin läpi tämänhetkinen sähköjärjestelmien, aurinkosähkön, akkuenergiavarastojen ja sähköajoneuvojen turvallisuuden tilannekuva sekä säädökset ja standardit. Vaikka rakentamislaissa määrätään, että rakennusten tulee olla turvallisia, STUL toivoo, että asiaa korostettaisiin vielä erikseen näiden uusien teknologioiden säädännössä.
Turvallisuus on olennainen näkökulma sähköajoneuvojen latauspisteiden toteuttamisessa. Direktiivissä on epäselvyyttä sähköajoneuvojen latauspisteiltä vaadituissa teknisissä ominaisuuksissa ja esimerkiksi älykkään latauksen määritelmän viittauksessa. Valmistelussa on tämän takia keskusteltu eri latauspistetekniikoiden ominaisuuksien riittävyydestä direktiivin vaatimusten noudattamisessa. STULin tulkinnan mukaan direktiivissä vaaditaan jatkossakin sähköajoneuvoille latausasemia, jotka ovat myös turvallisin ja älykkäin vaihtoehto. Sähköajoneuvojen latauspisteiden toteutuksessa STUL on korostanut koko kiinteistön sähköjärjestelmän suunnittelun, mitoituksen ja varausten tekemisen merkitystä.
Rakennusten automaatio- ja ohjausjärjestelmien määräykset ovat jo edellisen rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallisen toimenpanon jälkeen herättäneet suuren määrän kysymyksiä ja epätietoisuutta. Nyt vaatimusten kiristyessä entisestään on ensisijaisen tärkeää opastaa niiden tulkintaan ja noudattamiseen tarkemmin. Alalla ei tule päätyä tekemään mitä sattuu tai jopa jättämään järjestelmiä toteuttamatta. STUL korostaakin opastavan automaatio-ohjeen merkitystä lainsäädännön tukena.
Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin teemoja voidaan rahoittaa heikommassa asemassa oleville kotitalouksille ja mikroyrityksille EU:n sosiaalisesta ilmastorahastosta. Jäsenmaiden tulee tehdä suunnitelma siitä, millaisia rahoitustoimenpiteitä ne aikovat tehdä. STUL on korostanut uusiutuvien energioiden, automaation, kulutusjouston ja akkuenergiavarastojen asentamisen merkitystä Suomen energiaköyhyyden hillitsemisessä. STUL peräänkuuluttaa myös sähköisten ajoneuvojen ja niiden latausjärjestelmien kannustimia ja puolueetonta neuvontaa osana kotitalouksien ja mikroyritysten pärjäämistä.
STUL on sisäisen ja ministeriön valmisteluryhmien dialogin lisäksi vaihtanut ajatuksia STULin teknologiavaliokunnan kokouksessa sekä muun muassa Sähköteknisen kaupan liitto STK:n, Talotekniikkaliiton, SESKOn ja sen komiteoiden sekä Taltekan kanssa näkemystä muodostaessaan. Uusittuja lakeja ja asetuksia odotetaan julkiselle lausuntokierrokselle kesän alkuun mennessä.
Kirjoittajat:
Riikka Liedes, STUL ry:n kehitys- ja vastuullisuuspäällikkö
Esa Tiainen, STUL ry:n tekninen johtaja
Matti Orrberg, STUL ry:n tekninen asiantuntija