Sähköistysalan pk-yritykset saavat nyt tukea vastuullisuustyöhön
Pienet yritykset saavat yhä useammin asiakkailtaan selvityspyyntöjä toimintansa vastuullisuudesta. Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry tarjoaa sähköistysalan yrityksille apua vastuullisuustoimiin.
EU:n kestävyysraportointivaatimukset eivät vielä velvoita pienimpiä yrityksiä. Kuitenkin osana suurten yritysten tai julkisen sektorin toimitusketjuja pk-yritystenkin on raportoitava vastuullisuustietoja.
”Sähköurakointialalla yritykset työllistävät keskimäärin alle kolme henkilöä. Kun omat resurssit ovat niukat, lainsäädännön tuntevat etujärjestöt ovat tärkeä tuki vastuullisuusasioissa”, Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n kehitys- ja vastuullisuuspäällikkö Riikka Liedes sanoo.
Vastuullisuustyötä askel kerrallaan
”Vastuullinen yritys huomioi toimintansa ympäristöä koskevat, sosiaaliset ja hallinnolliset vaikutukset. Sähköistysalan urakoitsijat toimivat jo vastuullisesti monella osa-alueella. Esimerkiksi sähkötyöturvallisuus on alallamme arkipäivää”, Liedes sanoo.
Hän suosittelee, että vastuullisuusmatkansa alussa olevat yritykset lähtevät liikkeelle nykytilan kartoituksesta ja riskien tunnistamisesta. Seuraava askel on toteuttaa kriittisimmät vastuullisuustoimet. Pisimmälle ehtineillä yrityksillä on oma vastuullisuusohjelmansa. Vastuullisuus nivoutuu tällöin kaikkeen toimintaan ja luo kilpailuetua.
STUL tarjoaa tukea pienille yrityksille
Lainsäädännön tulkinta, tietoturvan kehittäminen tai hiilijalanjäljen laskeminen ovat esimerkkejä vastuullisuuden osa-alueista, jotka vaativat paljon osaamista.
Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry on julkaissut toimintaohjeen jäsenilleen, jotka ovat käynnistämässä järjestelmällistä vastuullisuustyötään. Lisäksi STUL tarjoaa neuvontaa vastuullisuuskysymyksissä ja lainsäädännön tulkinnassa.
”STULin toimintaohje on tehty yhdessä urakoitsijajäsentemme kanssa ja sisältää konkreettiset askeleet vastuullisuustoimiin. Sen avulla voi helposti kartoittaa, mitä vastuullisuustoimia tekee jo nyt, mitkä niistä ovat lakisääteisiä ja mitkä pakollisia nyt tai lähitulevaisuudessa – joko urakointiyritykselle suoraan tai osana raportointivelvollisen tilaajan toimitusketjua ”, Liedes kertoo.
Vastuullisesta toiminnasta kannattaa viestiä rehellisesti ja matalalla kynnyksellä. Asiakkaat, rahoittajat ja muut sidosryhmät eivät vaadi täydellisyyttä, mutta arvostavat tietoa yrityksen vastuullisuuden toimintasuunnitelmasta ja tiekartasta.
Lataa toimintaohje STULin jäsensivuilta:
Kirjaudu sisään