Sähköasentajan rooli tulevaisuudessa

Digitalisaatio ja puhdas siirtymä vaativat sähköistysalan ammattilaisilta vankan osaamisperustan ja tukun uusia taitoja. Millainen on sähköasentajan rooli tulevaisuudessa?
 

Eurooppa näyttää tietä kohti kestävämpää tulevaisuutta. Uusiutuvat energianlähteet, liikenteen sähköistyminen, cleantech-ratkaisut ja energianhallinta tarvitsevat kuitenkin toteutuakseen valtavan määrän osaavaa työvoimaa, joka hoitaa sähköistettyjen ratkaisujen asennukset, ylläpidon ja huollon.  

Tulevaisuuden sähköasentaja onkin moniosaaja, joka hallitsee niin perinteiseen sähkötekniikkaan ja -turvallisuuteen liittyviä taitoja kuin uusiutuvaan energiaan, automaatioon, digitalisaatioon ja älykkäisiin järjestelmiin liittyviä teknologioita sekä monia muita taitoja. 
 

Osaajapula puhtaan siirtymän jarruna  

Euroopan sähköurakoitsijoiden kattojärjestö EuropeOn on ajanut tulevaisuuden työvoimapulan ratkaisemista EU:n agendalle jo vuosia. Tälläkin hetkellä esimerkiksi 60 prosentilla Saksan sähköurakoitsijoista on täyttämättömiä työpaikkoja. Ruotsissa alan yritykset arvioivat palkkaavansa 28 000 työntekijää seuraavan viiden vuoden aikana.  

Osaajia tarvitaan lisää Suomessakin, koska väestön ikääntyminen vaikeuttaa työvoiman saatavuutta tulevaisuudessa. Sähköalalla riittää toistaiseksi vetovoimaa, mutta alan oppilaitosten täytyy huolehtia, että opetuksen laatu pysyy korkeana ja se vastaa tulevaisuuden työelämän tarpeisiin.   

”Sähköala on moninainen, ja peruskoulutuksella voi työllistyä laajaan kirjoon ammatteja. Osaajat leviävät jo nyt laajalle. Tulevaisuudessa heille on kova tarve esimerkiksi energiayhtiöissä ja autokorjaamoissa”, STULin koulutusasiantuntija Mauri Moilanen sanoo. 

Millaista osaamista alalla sitten tarvitaan? 

 

Tulevaisuuden sähköasentaja hallitsee älykkäät järjestelmät 

Digitalisaatioon ja IoT-laitteisiin (Internet of Things) liittyvät taidot tulevat yhä tärkeämmiksi sähköasentajille, kun älykodit, älykkäät sähköverkot, automaatiojärjestelmät ja energianhallintajärjestelmät yleistyvät.  

Laitteiden verkottuminen lisää myös niiden haavoittuvuutta kyberuhille. Siksi asentajan on hallittava perustiedot kyberturvallisuudesta, sähköjärjestelmiä uhkaavista tietoturvahaasteista ja turvallisista asennuskäytännöistä.  

Näiden lisäksi tulevaisuuden asentajalta vaadittavaan osaamiseen sisältyy tekoäly esimerkiksi energianhallinnassa ja huollontarpeiden ennakoinnissa. 

 

Energiamurros vaatii sähköasentajalta uutta osaamista 

Fossiilivapaaseen ja hiilineutraaliin energiantuotantoon siirtymiseen tarvitaan sähköasentajia. Sähköasentajat vastaavat aurinkoenergia- ja tuulivoimaratkaisujen asennuksesta, ylläpidosta ja integraatiosta muihin sähköjärjestelmiin. Asentajan työhön liittyvät myös akkuratkaisut, niiden kytkentä uusiutuviin energialähteisiin ja sähköajoneuvojen latausinfran rakentaminen ja huolto. 

Lisäksi kestävän kehityksen kannalta kriittinen energiatehokkuus vaatii asentajilta erityistä osaamista, kuten energiatehokkaiden laitteiden asennuksia, energiansäästöjärjestelmien käyttöönottoja, energiatehokkuuden monitorointia ja asiakkaiden konsultointia. 

 

Tulevaisuuden sähköasentajan muut taidot  

Sähkötyöturvallisuus- ja sähköturvallisuusosaaminen pysyvät jatkossakin erittäin keskeisinä alueina kaikille sähkötöitä tekeville. Lisäksi alan ammattilaisten on hallittava projektinhallinta-, asiakaspalvelu-, viestintä- ja ongelmanratkaisutaitoja.  

Tulevaisuuden sähköalan ammattilaisen on ymmärrettävä myös vastuullisuusvaatimuksia: ympäristön, kestävän kehityksen, eettisen liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen vastuun kannalta. Vastuullisuusvaatimukset valuvat jo nyt isoissa asiakkuuksissa pienillekin urakoitsijoille, ja tulevaisuudessa velvollisuudet laajenevat. 

 

Mistä osaavaa työvoimaa tulevaisuuden tarpeisiin? 

”Etäopiskelu vie opiskelijoita kauemmas urakointiympäristöstä. Työharjoittelu on kriittistä käsityöammattiin valmistuville ja lisää luottamusta omaan osaamiseen. Harjoittelua ei saa käyttää yrityksissä kilpailukeinona, vaan päätavoitteena on oltava oppiminen”, Moilanen sanoo.   

STUL tukee urakoitsijoita osaajahaasteessa tiiviin oppilaitosyhteistyön, valiokuntatoiminnan, alueosastojen, vetovoimakampanjoiden ja laadukkaan työssäoppimisen mahdollistamisen kautta. Sen lisäksi Sähköinfo tarjoaa ajankohtaista koulutusta osaamisen ylläpitoon ja kehittämiseen STULin jäsenyrityksille alennettuun hintaan.

”Tulevaisuuden osaamishaaste on koko alan yhteinen, ja sen selättämiseen tarvitaan oppilaitosten, yritysten ja muiden toimijoiden panosta.”