Laadukas sähköasentaminen on ilmastoteko

Perinteisesti laadukas sähköasentaminen on ollut erityisesti turvallisuusseikka ja huoltotarpeen minimointikysymys. Näiden lisäksi se on kuitenkin myös ekologista.

Rakennetun ympäristön ilmastovaikutuksien keskiössä ovat kiistämättä energiatehokkuus, uusiutuvat energiat ja materiaalivalinnat. Jokaisen näiden toteuttaminen vaatii perinpohjaista paneutumista erityisesti tilaajien ja suunnittelijoiden pöydillä. Ilmastonmuutos on kuitenkin viheliäinen ongelma, jonka ratkaisu muodostuu toistuvista oikeista suurista ja pienistä teoista. Osa tätä jokapäiväisyyttä on laadukas tekeminen.

Perinteisesti laadukas sähköasentaminen on ollut erityisesti turvallisuusseikka ja huoltotarpeen minimointikysymys. Näiden lisäksi se on kuitenkin myös ekologista.

Kun asiat tehdään kunnolla ja kerralla kuntoon, eivät kaapelit hankaa, liitokset petä tai asennukset repsota. Näin säästetään niin rikkoutuvissa yksittäisissä osissa kuin mahdollisissa laajemmissakin omaisuusvahingoissa. Korvattavat laitteet aiheuttavat itsessään kuormaa ilmastolle ja tämän lisäksi esimerkiksi toistuva matkustaminen kohteeseen lisää liikenteen päästöjä.

Pätevät ja asiantuntevat sähköurakoitsijat ja asentajakunta ovat laadukkaan asentamisen ammattilaisia. Tarvittavat koulutukset, pätevyydet ja luvat sekä kokemus takaavat hyvien asennustapojen noudattamisen ja kohdekohtaisten oikeiden valintojen tekemisen.

Huolellisen lopputuloksen lisäksi sähköisten järjestelmien urakoinnissa vaikutetaan ilmastomuutoksen hillintään erityisesti laitevalinnoilla ja hukkamateriaalin vähentämisellä. Urakoitsijan osaamista ja näkemyksiä kannattaakin ehdottomasti hyödyntää pitkäikäisten ja vastuullisten tuotteiden valinnassa.

Riikka Liedes, STUL ry

Kirjoittaja: Riikka Liedes, STUL ry:n kehitys- ja vastuullisuuspäällikkö