Vaihtoehtoisia totuuksia – myös sähköistysalalla

2.2.2018

Sähköala-lehden 1-2/2018  pääkirjoitusYhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä ja niiden tulosten jälkeen yleiseen keskusteluun lanseerattiin uusi termi ”vaihtoehtoinen totuus”. Koko länsimainen yhteiskunta ja mediamaailma törmäsivät uuteen tilanteeseen, jossa osa toimijoista ei enää pyrikään puhumaan totta ja perustelemaan kantojaan faktoilla.

Ajatus on, että mikä tahansa mielipide on yhtä arvokas ja totta kuin tieteellinen tutkimustulos tai tapahtunut tosiasia, jos vain sen esittäjä pystyy sen vakuuttavasti silmät kirkkaina esittämään. Nykyaikainen digitaalinen tiedonvälitys ja somemaailma ovat luoneet näille vaihtoehtoisille totuuksille ennen näkemättömät levitysmahdollisuudet siihen mittaan asti, että valveutuneillakin toimijoilla kuluu paljon aikaa ja vaivaa oikean tiedon ja totuuden varmistamiseen.

Valitettavasti tämä ongelma on rantautumassa voimakkaasti myös tekniikan alalle, rakentamiseen ja jossakin määrin meidän omalle sähköistysalallemmekin. Markkinoille on tullut erilaisia digitaalisia tietotuotteita, kuten verkkokoulutuksia, tuoteluokituksia ja muita sellaisia, joiden mainostetaan pohjautuvan siihen tai tähän standardiin.

Kun sitten asiaa oikeasti tuntevat henkilöt ovat näihin tarkemmin tutustuneet, niin on käynyt ilmi, että näillä tuotteilla ei ole joko mitään tekemistä kyseisen standardin kanssa tai että kyseinen standardi ei ole mitenkään validi kyseisen asian kannalta. Hyvin usein sekä että. Kun on yritetty lisäksi selvittää näitä tuotteita tarjoavien yritysten taustoja ja vastuuhenkilöitä, niin tietoa on ollut mahdotonta saada.

Tässä tilanteessa ei voi kuin kannustaa kaikkia terveen maalaisjärjen käyttöön. Ennen kaupankäyntiin ryhtymistä kannattaa digituotteiden kaupassakin aina tarkistaa kumppanin taustat. Hyvä konsti on myös kilauttaa kaverille ja kysyä niin sanottu ”second opinion”. Vanha hyvä sääntö on, että jos joku on liian hyvää tai halpaa ollakseen totta, niin se ei myöskään ole totta.

Olli-Heikki Kyllönen, päätoimittaja
olli-heikki.kyllonen@stul.fi
puh. 09 547 610

Lue Sähköalan uutiskirje 02.02.2018