Uudet valaisinpistorasiat voivat vaatia muutoksia – vanhat valaisimet silti käyttökelpoisia

16.1.2019

Suomalaisissa asunnoissa on käytetty kolmenkymmenen vuoden ajan valaisimien liitäntään valaisinpistokytkimiä eli valaisinpistorasioita ja -pistotulppia. Myös muissa pohjoismaissa on aikoinaan otettu yleisesti käyttöön valaisinpistokytkin. Tällainen vanhan tyypin valaisinpistokytkin on kuitenkin varsin iso ja sitä voi olla hankala saada sopimaan valaisimien kattokuppien sisään.

Myös muualla Euroopassa on havaittu tarve vastaavalle valaisimen liittämiseen tarkoitetulle pistokytkimelle ja siksi on kehitetty uusi malli, ns. DCL-valaisinpistokytkin. Nyt näyttää siltä, että näitä uudella valaisinpistokytkimellä varustettuja valaisimia on tulossa markkinoille mm. isojen kalusteliikkeiden kautta.

- Uuden ja vanhan pistokytkimen rakenne ja ulkonäkö poikkeavat toisistaan, eivätkä ne ole keskenään yhteensopivia. Uuden pistokytkintyypin yksi puute on, ettei sitä ole tarjolla kruunuvalaisimelle eli kahdelle erikseen sytytettävälle kytkentäryhmälle soveltuvana tarvikkeena, kertoo Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

Orrberg tietää, että kruunuvalaisimet ovat kuitenkin Suomessa melko yleisiä ja niiden kanssa voi joutua kutsumaan sähkömiehen paikalle, jotta valaisin saadaan kytkettyä.

- Missään nimessä vanhoja valaisimia ei tarvitse heittää pois. Lähtökohtaisesti vanhat valaisimet voidaan yhä asentaa ainakin sähköalan ammattilaisen avulla, huomauttaa Orrberg.


Lue koko tiedote STUL:n STT uutishuoneessa