Työkuolemat ovat vähentyneet selvästi

4.3.2019


Suomessa tuli Tapaturmavakuutuskeskuksen tietoon viime vuonna 18 työtapaturmakuolemantapausta. Listalla ei ole mukana talkoo- tai vapaaehtoistöissä sattuneita kuolemantapauksia.

- Määrä on tullut jyrkästi alas vuosituhannen alusta. Tuolloin oltiin vielä 45 kuolleen tasolla vuodessa, Työtapaturmavakuutuskeskuksen työturvallisuusasiantuntija Otto Veijola sanoo.


Useimmat kuolemaan johtavat työtapaturmat sattuvat rakentamisessa, teollisuudessa tai kuljetustoiminnassa. Erityisesti trukit ja nostimet ovat hyvin edustettuina onnettomuuksissa.

Myös toimistoissa sattuu kuoleman- tapauksia, mutta ne johtuvat yleensä sairauskohtauksista eikä niitä siksi tilastoida työpaikkakuolemiksi.
- Tapaturmien luonnekin on muuttunut. Entiset vakavat tapaturmat ovat muuttuneet lieviksi tapaturmiksi, ja lievistä tapaturmista suuri osa on saatu kitkettyä kokonaan pois, Veijola kuvaa kehitystä.

Hänen mukaansa tilanteen paraneminen johtuu pitkäjänteisestä työturvallisuustyöstä.
Osansa on myös sillä, että ainakin teollisuudessa osa vaarallisimmista työvaiheista on automatisoitu.
- Eurooppalaisessa vertailussa Suomi on työturvallisuudessa keskitasoa, ei kärjessä, mutta ei hännilläkään.

Vanhaan kilpakumppaniin Ruotsiin verrattuna Suomen luvut ja kehitys näyttävät suorastaan häikäiseviltä hyviltä.

Arbetarskydd-lehden julkaisemien tilastojen mukaan Ruotsissa kuoli työtapaturmissa viime vuonna peräti 54 henkeä. Määrä on kolminkertainen Suomeen verrattuna.
Määrä on hämmästyttävän suuri, kun muistaa, että Ruotsin kansantalous ja väestö ovat noin kaksinkertaisia Suomeen verrattuna. Länsinaapuria on myös perinteisesti pidetty työsuojelun mallimaana.
- Luvut kuulostavat korkeilta. Eroa saattavat osin selittää noususuhdanne, suuremmat työtunnit tai erot tilastoinnissa, mutta suurta kuvaa ne eivät kyllä muuta, Veijola myöntää.
Ruotsin viime vuosien kehitys on ollut myös huolestuttava.

Vuodesta 2015 lähtien työpaikkakuolemat ovat nousseet 50 prosentilla. Jonkinlainen pohjakosketus saavutettiin viime marraskuussa, jolloin peräti kymmenen ihmistä menetti Ruotsissa henkensä työpaikalla sattuneiden tapaturmien seurauksena.
Ruotsin hallitus on julistanut Nollvision -nimisen ohjelman, jolla tavoitellaan työkuolemien kitkemistä työelämästä tyystin. Viime vuonna siitä jäätiin siis 54 hengen päähän.

Ruotsin tilastoissa on mielenkiintoista sekin, että neljän viime vuoden aikana ruotsalaisten työntekijöiden kuolemat ovat koko ajan lisääntyneet, kun taas muiden maiden osuus on ollut laskussa.

Ruotsin elinkeinoelämän keskusliiton Svenskt Näringslivin työolojen asiantuntija Anna Bergsten selittää huonoa kehitystä talouden huippusuhdanteella.
- Lisääntyvät työtunnit tarkoittavat riskien lisääntymistä, hän toteaa Arbetarskydd -lehdelle.

"Jokainen kuolema olisi viime vuonnakin ollut vältettävissä”

Onko Suomessa mahdollista päästä nollaan työkuolemaan vuodessa?
- Työturvallisuusihmisenä on pakko vastata, että se on mahdollista. Näin jälkikäteen katsottuna ja jälkiviisaasti ajatellen joka ikinen kuolema olisi viime vuonnakin ollut vältettävissä, Työtapaturmavakuutuskeskuksen työturvallisuusasiantuntija Otto Veijola sanoo.

Lähde: Tekniikka&Talous uutiskirje 4.3.2019Kolme turhaa kuolemaa

Kuvaus kolmesta viime vuonna sattuneesta kuolemantapauksesta on karua luettavaa. Tapaukset on valittu sattumanvaraisesti.


1. Ulkomaalaisen yrityksen työntekijä jäi puristuksiin elementin ja telineen väliin elementtitehtaalla. Onnettomuus tapahtui elementin siirtotilanteessa. Työntekijä sai puristumisen seurauksena kuolemaan johtaneet vammat.

2. Kuorma-auton kuljettaja jäi puristuksiin perävaunun lastausoven alle.
Ilmeisesti paineilmalla toimiva lastausovi oli vikaantunut ja jäänyt yläasentoon. Tästä johtuen kuljettaja oli avannut perävaunun sisäpuolelta ohitusventtiilin ja yrittänyt laskea oven alas mekaanisesti. Todennäköisesti ovi oli lähtenyt laskeutumaan, ja kuljettaja oli yrittänyt ennättää ulos perävaunusta. Kuljettaja ei tuntemattomasta syystä ehtinyt sulkeutuvan lastausoven alta pois ja jäi puristuksiin sen alle. Hän kuoli saamiinsa vammoihin.

3. Muuttofirman työntekijä jäi puristuksiin keräysastian ja hissin väliin.
Koulurakennuksessa oli alkamassa korjausrakennusurakka. Ennen rakentamisen alkamista paikalle oli tilattu muuttofirma kuljettamaan tavarat remontoitavista tiloista.
Muuttofirman työntekijä oli kuljettamassa tavaraa hissillä paperinkeräysastiassa neljännestä kerroksesta alaspäin. Keräysastia kiilautui hissin oviaukkoon, jonka seurauksena astia kallistui ja työntekijä jäi kaulasta puristuksiin astian ja hissin takaseinän väliin. Hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Lähde: Tapaturmavakuutuskeskus