Tukes: Ajankohtaista sähkötuotteista 1/2018

7.5.2018

Sähköturvallisuus

Verkkokauppojen led-yleisvalaisimissa paljon puutteita

Tukes selvitti verkkokaupoista ostettavien kattoon tai seinään kiinteästi asennettavien led-valaisinten turvallisuutta testauttamalla 13 valaisinta. Testattujen valaisimien joukossa ei ollut yhtään määräykset täysin täyttävää valaisinta.

Kuudessa valaisimessa oli puutteita asennusohjeissa tai asennuksiin liittyvissä ratkaisuissa, mutta ne olivat muutoin rakenteeltaan turvallisia. Seitsemän valaisimen sähköeristyksissä oli puutteita, jotka voivat aiheuttaa sähköiskun vaaran käyttötilanteessa.

Kolme kiinalaisesta suomenkielisestä verkkokaupasta tilattua valaisinta voi aiheuttaa myös tulipalon vaaran, koska niissä oli käytetty liian ohuita johtimia. Vaarallisia valaisimia oli tarjolla sekä kotimaisissa että kiinalaisissa verkkokaupoissa.


Testatuista led-valaisimista havaittiin, että mikäli niistä löytyi tuotemerkki ja valmistajan tiedot sekä muut vaaditut merkinnät, valaisimien turvallisuus oli varmemmalla pohjalla kuin sellaisissa valaisimissa, joista useat merkinnät tai tiedot puuttuivat kokonaan. Näyttää siis siltä, että vastuullinen valmistaja uskaltaa nimetä valaisimen omakseen ja ottaa sen selvästi vastuulleen.

Lisätietoa: Eurolla saa euron tuotteen – Verkkokaupasta ostettu valaisin ei välttämättä ole turvallinen (Tiedote 23.3.2018)


Ruotsin sähköturvallisuusviranomainen testautti Wishistä ostettuja USB-latureita

Vieläkin huonompia tuloksia saatiin länsinaapurissamme Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin Wish-verkkosivuston kautta tilattuja USB-latureita. Kaikkiaan kymmenen laturia testattiin ja jokaisesta testatusta tuotteesta löydettiin erittäin vakavia puutteita, jotka voivat pahimmillaan johtaa joko sähköiskuun tai tulipaloon.

Lisätietoa tutkimuksesta Elsäkerhetsverketin sivuilta.

Lue koko ajankohtaisviesti Tukesin verkkosivuilla