Talotekniikan insinööri on optimaalisten olosuhteiden asiantuntija - TAMKissa 20 vuotta alan koulutusta

9.2.2018

Tampereen ammattikorkeakoulu on kouluttanut talotekniikan insinöörejä jo 20 vuoden ajan. Tuona aikana työelämään on valmistunut Tampereella yli 600 sähköisen talotekniikan ja LVI-talotekniikan insinööriä.

- Talotekniikan insinööri on optimaalisten olosuhteiden asiantuntija. Hän osaa suunnitella ja kehittää kiinteistöjä terveellisiksi ja toimiviksi, luonnehtii TAMKin Talotekniikan koulutuspäällikkö Pirkko Harsia.

- Taloteknisillä älykkäillä ratkaisuilla voimme tehdä rakennetusta ympäristöstämme monin tavoin paremman: tehostaa rakennusten energiankäyttöä, lisätä turvallisuutta, käyttömukavuutta ja viihtyisyyttä. Talotekniikka on olennainen osa sujuvaa arkea, vaikkakin monesti piilossa ja huomaamaton – vasta sen puuttuminen huomataan.

Talotekniikan koulutus käynnistyi TAMKissa vuonna 1997, kun kiinteistöjen sähköjärjestelmiin keskittynyt sähköisen talotekniikan insinöörikoulutus aloitettiin. LVI-talotekniikan koulutuksen ensimmäiset opiskelijat alkoivat opiskella TAMKissa vuonna 2009.

TAMKin Talotekniikan koulutuksen 20-vuotistaivalta juhlitaan TATE 20 vuotta -seminaarissa tiistaina 13.2.2018 Tampereen ammattikorkeakoulussa. Siellä kohtaavat alan nykyiset ja entiset opiskelijat sekä yritys- ja muut yhteistyökumppanit. Seminaarissa sivutaan historiaa, mutta suunnataan katse tulevaan ja erityisesti talotekniikan uusiin osaamistarpeisiin. Tilaisuuden avainpuhujana on tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

Työelämä tarvitsee talotekniikan osaajia

Talotekniikka on suosittu opiskeluala. TAMKissa ensisijaisia hakijoita on vuosittain 3–5 yhtä aloituspaikkaa kohden. Ammattikorkeakouluun pyritään toisen asteen opintojen jälkeen, joten hakijoiden pohjakoulutuksena voi olla ammatti- tai ylioppilastutkinto tai näiden yhdistelmä eli kaksoistutkinto. Vuosittain opintonsa aloittaa noin 70 opiskelijaa, jotka suuntautuvat opinnoissaan joko sähköiseen tai LVI-talotekniikkaan. Nelivuotinen koulutus on 240 opintopisteen laajuinen.

Koulutuksessa painotetaan kiinteistöjen ja rakennusten älykkäitä energiaratkaisuja, mallinnusta ja simulointia. Työelämää ajatellen talotekninen kokonaisnäkemyksen omaksuminen on tärkeää. Monialaisissa harjoitustöissä talotekniikan insinööriopiskelijat tekevät yhteistyötä mm. tulevien rakennusarkkitehtien kanssa.

TAMKissa opiskelleet talotekniikan insinöörit ovat työllistyneet hyvin: valmistumishetkellä ilman työpaikkaa uusista insinööreistä on ollut alle 10 prosenttia. Sähköisen ja LVI-talotekniikan insinöörit suuntautuvat suunnittelun, urakoinnoin ja ylläpidon tehtäviin sekä teknisen kaupan ja laitevalmistuksen asiantuntijatehtäviin.


Lisätietoja:

- Koulutuspäällikkö Pirkko Harsia, Talotekniikan koulutus, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 050 555 3111, pirkko.harsia@tamk.fi 
Sähköinen talotekniikka (koulutuskuvaus)
- LVI-talotekniikka (koulutuskuvaus)


Ennakkotiedote ja kutsu


Tampereen ammattikorkeakoulu on kouluttanut talotekniikan insinöörejä 20 vuoden ajan. Kahdessa vuosikymmenessä TAMKista on valmistunut 483 sähköisen talotekniikan ja 124 LVI-talotekniikan AMK-insinööriä.

TAMK kutsuu koulutusalan henkilöstöä, opiskelijoilta, alumneja, kollegoita ja yhteistyökumppaneita juhlimaan tiistaina 13. helmikuuta. Juhlaseminaarissa sivutaan historiaa, mutta suunnataan katse tulevaan ja erityisesti talotekniikan uusiin osaamistarpeisiin.

Tiistai 13.2.2018 klo 13.00 alkaen
Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampus
Juhlasali D1-04, Kuntokatu 3, Tampere

Ohjelmassa on mm. hankeyhteistyörahoituksen julkistaminen TAMKille ja Tampereen teknilliselle yliopistolle (toimitusjohtaja Timo Kekkonen, Sähköturvallisuuden edistämiskeskus ry, STEK). Talotekniikan tulevaisuutta ja alan osaamistarpeita pohtivat puheenvuoroissaan ja paneelikeskustelussa yhteistyötahojen sekä TAMKin ja TTY:n edustajat. Avainpuhujana seminaarissa on tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

Ohjelmatiedot

Lisätietoa:
- koulutuspäällikkö Pirkko Harsia, p.050 555 3111, pirkko.harsia@tamk.fi
- Kasimir Suvanto, p. 041 547 7956, kasimir.suvanto@eng.tamk.fi