Sovintoesitys hylättiin - PALTA:n jäsenyrityksiä koskeva lakko todennäköinen

7.4.2018

Sähköalojen ammattiliitto ilmoitti tänään 7.4.2018 kello 17.00 valtakunnansovittelijan toimistossa hylkäävänsä sovittelija Jukka Ahtelan perjantaina 6.4.2018 antaman sovintoesityksen.

Sähkötekniset työnantajat STTA ja Palvelualojen työnantajat PALTA olisivat kumpikin osaltaan hyväksyneet esityksen.

Sovintoesityksen hylkäämisen seurauksena on ilmeistä, että sähköistys- ja sähköasennusalalla toimivia PALTA:n jäsenyrityksissä koskeva viikon pituinen lakko toteutuu maanantaista 9.4.2018 kello 6.00 maanantaihin 16.4.2018 kello 6.00 saakka.
Lakon piirissä on runsaat 2 000 sähköistys- ja sähköasennusalan työntekijää. Alalla työntekijöitä on kaikkiaan noin 9 200, joista runsaat 3 000 STTA:n jäsenyritysten palveluksessa.

Lakko ei toteutuessaan koske Sähkötekniset työnantajat STTA:n jäsenyrityksiä eikä Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimusta yleissitovuuden nojalla soveltavia yrityksiä.

Sen sijaan Sähköalojen ammattiliiton 15.2.2018 Sähköistys- ja sähköasennusalalla aloittama ylityökielto on edelleen voimassa ja koskee kaikkia alan yritysten palveluksessa olevia Sähköalojen ammattiliiton jäseniä.

- Sovintoesityksen kaatumisen syynä on Sähköalojen ammattiliiton tavoite päästä eroon vuosittaisesta työajan pidennyksestä, kommentoi STTA:n toimitusjohtaja Esa Larsén sovintoesityksen kaatumisen syitä.

Larsén kuvailee Jukka Ahtelan hylättyä sovintoesitystä tasapainoiseksi ja työmarkkinoiden yleisen linjan mukaiseksi. Vuosittaisen työajan pidennystä koskeva ratkaisuesitys oli lähes identtinen kuin Energia-ICT-Verkosto -sopimusalalla, jota koskevan sovintoesityksen Sähköalojen ammattiliitto vajaat pari viikkoa sitten hyväksyi.


Hylätty sovintoesitys on julkaistu kokonaisuudessaan valtakunnansovittelijan toimiston sivuilla osoitteessa http://valtakunnansovittelija.fi/etusivu

Larsén pitää uhkaavaa lakkoa alan ja sen kehittämisen kannalta onnettomana.

- Sähköalojen ammattiliitto pyrkii yhdellä toimialallaan toimeenpanemallaan lakolla murtamaan työmarkkinoiden yleisen linjan. Lakon aiheuttamat vahingot alan yrityksille, lakossa oleville työntekijöille ja yritysten asiakkaille ovat moninkertaisia suhteessa 24:än vuosittaiseen työtuntiin.

- Alan toimintaympäristössä, asennusmateriaaleissa ja työhön vaikuttavissa tekijöissä on tapahtunut paljon muutoksia. Menneiden työehtosopimuskierrosten yhteydessä työehtosopimusta ei ole onnistuttu tarpeellisella tavalla kehittämään. Se ei ole tuntunut olevan mahdollista myöskään alkuvuoden aikana käydyissä neuvotteluissa. Meidän tulisi pystyä parempaan ja keskittyä valtakunnallisten asioiden sijaan oman alamme kehittämiseen.

- On vaikea nähdä ulospääsyä tilanteesta, jatkaa Larsén pohdintaansa.

Lisätiedot: STTA:n toimitusjohtaja Esa Larsén, esa.larsen@stta.fi, puhelin 09 5476 1419.