Sähköala 4/2019 pääkirjoitus: Orjuutta oikeusvaltiossa
”Me suomalaiset pidämme – osin oikeutetusti – maatamme oikeusvaltiona. Uskomme, että lainsäädäntömme takaa yksilölle ihmisarvon ja edistää yhteiskunnan toimivuutta. Karkean poikkeuksen edellä esitetystä muodostaa konkursseja ja ylivelkaantumista koskeva lainsäädäntömme.


Orjuus kiellettiin maassamme satoja vuosia sitten. Viime vuosikymmeninä on säädetty kuluttajansuojaa ja kohtuuttomia sopimuksia koskevia lakeja. Samaan aikaan ei konkurssin tehnyttä yrittäjää tai eri syistä ylivelkaantunutta ihmistä suojaa kukaan. Ensin velkojat putsaavat pesästä kaiken omaisuuden, usein alihinnoiteltuna. Seuraavaksi myydään loppusaatava suurella alennuksella erikoistuneille perintäfirmoille, jotka sitten pitävät ”uhriaan” velkaorjuudessa usein tämän loppuelämän.

Näin aiheutetaan paitsi inhimillistä kurjuutta, niin myös taloudellisen toimeliaisuuden ja kansantuotteen vähenemistä, kun aktiiviset ihmiset passivoidaan tylsistyttävään toivottomuuteen. Lisäksi nämä tapaukset esimerkillään tyssäävät monen yrittäjäuran jo ennen alkuaan.


Suomi tarvitsee kiireesti lainsäädännön henkilökohtaisesta konkurssista. Ihmisarvoon kuuluu oikeus totaalisen epäonnistumisenkin jälkeen uuteen alkuun puhtaalta pöydältä. Luotonantajien tulee kantaa osansa riskistä ja ottaa se huomioon jo luottopäätöksiä tehdessään. Ylivelkaantuneiden perintään erikoistuneita yrityksiä ei jää kaipaamaan kukaan: ne joutavat vaikkapa käen pesinnän valvojiksi Laatokan Karjalaan, jolloin hyöty Suomen kansantaloudelle lisääntyisi selvästi nykytilanteeseen verrattuna.”

Kirjoitin yllä olevan pääkirjoituksen keväällä 2005. Sen jälkeen olemme saaneet lainsäädäntöä yksityishenkilön velkasaneerauksesta ja nyt on eduskunnassa aloite ylivelkaantuneiden auttamisesta ja velka-armahduslain säätämisestä. Toivottavasti asia etenee seuraavan eduskunnan aikana: nykytilanne on pienistä parannuksista huolimatta edelleen useimmissa tapauksissa lähes yhtä huono kuin neljätoista vuotta sitten.

Päätoimittaja, toimitusjohtaja Olli-Heikki Kyllönen