Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni touko-heinäkuussa vuodentakaisesta

25.9.2018

Tilastokeskuksen mukaan myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni vuoden 2018 touko-heinäkuussa 5,6 prosenttia vuodentakaisesta. Liike- ja toimistorakentamiseen myönnetty kuutiomäärä oli edelleen reilusti pienempi kuin samaan aikaan vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen kuutiomäärä väheni myös merkittävästi. Vahvassa kasvussa olivat julkisille palvelurakennuksille ja teollisuus- ja varastorakennuksille myönnetyt rakennuslupien kuutiomäärät.

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma
Asuinrakentamiseen myönnetty vähemmän lupia

Touko-heinäkuussa rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 3,5 miljoonaa kuutiometriä, kun vuotta aiemmin määrä oli 4,3 miljoonaa. Asuinrakentaminen väheni 18,6 prosenttia. Asuinkerrostalojen lupakuutiomäärä väheni eniten, 21,1 prosenttia, johon vaikutti edelleen vuodentakainen suuri lupakuutiomäärä. Erillisten pientalojen myönnetty kuutiomäärä väheni 15,9 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennuslupia myönnettiin touko-heinäkuussa kaikkiaan 11 614 asunnolle. Se oli 18,1 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Rakennustuotannon volyymi edelleen kasvussa

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi vuoden 2018 touko-heinäkuussa 5,5 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 8,0 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 3,6 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 4,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 15,0 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Lue koko tilastojulkistus


Lähde: Tilastokeskus