Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni toisella neljänneksellä vuodentakaisesta

28.8.2018


Tilastokeskuksen mukaan myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni vuoden 2018 huhti-kesäkuussa 10,8 prosenttia vuodentakaisesta. Liike- ja toimistorakentamisen ja asuinrakentamisen kuutiomäärät olivat merkittävästi pienempiä kuin vuotta aiemmin. Myös teollisuus- ja varastorakentaminen väheni. Rakennustyypeistä vain julkisten palvelurakennusten kuutiomäärä kasvoi ajanjaksolla. Kasvuun vaikutti muutama suuri rakennushanke.

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma
Asuinrakentamiseen myönnetty vähemmän lupia

Huhti-kesäkuussa rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 3,9 miljoonaa kuutiometriä, kun vuotta aiemmin määrä oli 5,0 miljoonaa. Asuinrakentaminen väheni 21,6 prosenttia. Asuinkerrostalojen lupakuutiomäärä väheni eniten, 24,5 prosenttia, johon vaikutti edelleen vuodentakainen poikkeuksellisen suuri lupakuutiomäärä. Erillisten pientalojen myönnetty kuutiomäärä väheni 17,6 prosenttia vuodentakaisesta. Rakennuslupia myönnettiin huhti-kesäkuussa kaikkiaan 13 322 asunnolle. Se oli 20,4 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Rakennustuotannon volyymi edelleen kasvussa

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi vuoden 2018 toisella neljänneksellä 8,3 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 12,0 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 5,3 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 14,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 24,2 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Lue koko tilastojulkistus