Heurekan Sähkölä-näyttely avaa sähkön merkitystä

11.4.2017

STEKin ja Heurekan kolmivuotisen yhteistyön huipentuma - Sähkölä - avautuu Heurekassa kiirastorstaina. Sähkölä tutustuttaa kävijät älykkääseen sähköön ja sen lisääntyvään merkitykseen arjessa.


Nykyaikaisen yhteiskunnan toiminta perustuu sähkön hyödyntämiseen. Sähköä voidaan tuottaa monella eri tavalla ja yhä suurempi osuus sähköstä tuotetaan myös päästöttömästi. Sähkö on monipuolinen energiamuoto, jonka avulla voi valaista, liikuttaa ihmisiä ja tavaroita paikasta toiseen sekä tuottaa niin lämmintä kuin kylmää.

Elämme parhaillaan energiamurroksen kynnyksellä: uudet vähäpäästöiset energian tuotantomuodot ovat korvaamassa fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Älykkäät sähköverkot tulevat mullistamaan sähkönjakelun, ja poistamaan tuotannon ja kysynnän eri-aikaisuudesta aiheutuvia ongelmia. Sähkön varastointiin etsitään kiivaasti ratkaisuja, ja näitä ratkaisuja voidaan kaupallistettuna nähdä ehkäpä jo kymmenen vuoden kuluessa. Sähkön tuotanto tulee jopa kotitalouksillekin järkeväksi taloudelliseksi vaihtoehdoksi aurinkoenergian kaupallistuessa ja aurinkopaneelien hinnan laskiessa.

- Sähkölä-näyttely on synnytetty tarpeesta lisätä ymmärrystä sähkön monipuolisuudesta ja ylivertaisuudesta energiamuotona. Haluamme Sähkölän avulla lisätä siellä vierailevien tuhansien lasten, nuorten ja heidän vanhempiensa tietämystä sähköstä ja sen tulevaisuuden mahdollisuuksista. Kunnianhimoinen tavoitteemme tietysti on, että Sähkölä innostaa Heurekaan myös aivan uusia kävijöitä. Uskomme, että elämyksellinen tiedekeskusympäristö, jossa ilmiöihin pääsee tutustumaan itse, on tiedon välittämisessä tehokkain tapa, sanoo STEKin toimitusjohtaja Timo Kekkonen.

- Näyttelyllä haluamme tuoda esiin myös sähköalan omaa tulevaisuuden visiota (Hyvinvointia sähköllä – visio 2030) jossa sähkö nähdään kestävän hyvinvoinnin mahdollistajana, hän lisää.


Näyttelyä on rakennettu tiiviissä yhteistyössä Heurekan osaavien ammattilaisten kanssa, mutta sisällölliset teemat on poimittu STEKin tehtäväkentästä. Näyttely ja siihen valitut kohteet kertovat sähkön ja sähköisten järjestelmien energiatehokkaasta käytöstä ja lisäävät tietoisuutta vähän tuoreemmistakin asioista, kuten kyberturvallisuudesta.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Timo Kekkonen, gsm 050 500 3214
Viestintäpäällikkö Kirsi Gimishanov, gsm 040 480 8223