Hengenvaarallinen valokaari tietyömaalla Klaukkalassa

9.10.2017

Työntekijän huolimattomuus johti hengenvaaralliseen valokaareen ja läheltäpiti-tilanteeseen Nurmijärven Klaukkalantien liikenneympyrän työmaalla. Asiasta kertoi ensimmäisenä Nurmijärven Uutiset.

Tilanne sai alkunsa, kun työntekijä alkoi sahata pistosahalla kaivuutöissä esille noussutta 20 kV:n keskijännitekaapelia suojannutta mustaa suojaputkea.

- Työntekijä luuli, että kyseessä on käytöstä poistettu vesiputki. Oikeasti se oli kuitenkin muutamia vuosia sitten tien alle suuntaporattu suojaputki sähkökaapelille. Kun työntekijä sai sahattua ensimmäisen reiän putkeen, hän luuli sadevettä putkesta tulevaksi vedeksi ja jatkoi sahaamistaan. Kun saha osui putken sisällä olleeseen jännitteiseen kaapeliin, kuului valtava jysäys ja kaapelistä lähti valokaari, Nurmijärven Sähkön verkkojohtaja Osmo Karvonen kertoo Rakennuslehdelle.

Karvosen mukaan onnettomuudessa oli mukana uskomattoman paljon hyvää tuuria. Jopa tuhansia asteita kuuma valokaari ei osunut työntekijään eikä hän saanut sähköiskua. Työntekijä vietiin tarkastettavaksi terveyskeskukseen.

Karvosen ja turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan valokaarisähköiskusta selviytyminen on hyvin harvinaista ja tavallisesti sen aiheuttamat palovammat ovat hyvin vaikeita.

Täydellista huolimattomuutta

Karvosen mukaan alustavissa selvityksissä on käynyt ilmi, että kaivu-urakan urakoitsija on toiminut täydellisen huolimattomasti.

- Valtaosa asioista on tehty päin prinkkalaa ja täysin ammattitaidottomasti, Karvonen harmittelee.

Hänen mukaansa urakoitsijalla oli tiedossa alueella kulkevien vesiputkien, sähkökaapelien, tietoliikennekaapelien ja tievalaistuksen reitit. Tieto oli kuitenkin ”unohtunut”.

- Annamme seuraavaksi Tukesille sähkötapaturman läheltäpiti -tilanteen selvityksen. Keskiviikkona 11.10. käymme läpi tilanteen yhdessä työmaan ja turvallisuuskoordinaattorimme kanssa.

Työmaan töiden tilaajana on Nurmijärven kunta ja se käy tapahtuneen läpi kaivuuyrityksen kanssa.

Lähde: Rakennuslehti.fi